May 27, 2012

Hari Bahagia

Assalamualaikum Sunshine 

Setiap orang pasti akan merasai hari bahagia (Big Day) dalam kehidupan. Hari bahagia yang aku maksudkan kat sini ialah hari perkahwinan. Kata orang sampai seru kawen la kan. Tapi nak sampai seru tu hanya tuhan je tahu. Sebab Dia dah decide everything for us. Kita just plan sahaja. Sometimes apa yang kita plan tak menjadi kan? Dat's why Allah da tentukan yang terbaik untuk kita and kita kena terima walau apa pun yang terjadi. Dat's what we called 'hikmah'.

Aku tak dapat bayangkan bila aku akan sampai ke tahap itu. Kata orang nak bina masjid rezeki akan melimpah ruah. Sebab nak buat benda baik kan. Kawan-kawan aku pun dah ramai yang kawen and most recently one of my frens had just given birth. Hepy nak sampai saat tu. Tak sabar pulak tetibe. Tapi nak sampai saat tu kita kena through many phases. Banyak sangat ke fasa tu? Nak tahu banyak ke tak kena la kawen. LOL! Dah start berangan nak kawen dalam hutan rimba macam Edward and Bella dalam Twilight Breaking Dawn. Super cool! 

Tahun depan umur dah meningkat satu angka tapi belom terpikir lagi nak ke arah tu. Maybe sebab aku busy nak habiskan study kot. If da kerja lain la pulak story kan. Tapi nak membina kerjaya and masa depan memang susah if kita tak berusaha. Kalau boleh aku nak dapatkan apa yang aku nak dalam hidup sebelum sampai Hari Bahagia aku nanti. Okeylah rasanya dah panjang jugak aku bebel. Sampai je Hari Bahagia aku nanti aku share dekat sini. Oh ya aku lupa nak says 'congratulations' to my neighbour on her Big Day hari ni. Till then, Bye!




p/s: Dia ajak kawen tapi aku tak tau nak bagi respon ape. hewhewhew.


lots of  
Photobucket

May 18, 2012

Struggling to complete my thesis proposal.

Assalamualaikum and gudnite :]

Two days start from yesterday aku duduk bertapa dekat library UM. Aku rasa macam nak gila pun ada sebab kena struggle cari bahan atau dalam erti kata ilmiahnya kajian kepustakaan untuk melihat kajian-kajian lepas (literature review). Wow! agak rajin di situ. hehe. I can't deny all of the literature review yang aku search all in English. So memang agak jenuh aku nak translatekan in Malay. Nak buat macam mana kan. Literature review untuk dissertation bukan macam academic exercise. Nak tipu-tipu sikit pun tak boleh. Kantoi! hehe. Dulu buat literature review time degree copy and paste je. Now kena buang tebiat buruk tu ganti dengan tebiat baru. Gunakan ayat sendiri semasa membuat literature review. Harus!



Ini baru nak draf proposal je tapi dah macam separuh mati dah. Buku sekali pinjam dah berdozen. Dua kali pinjam tambah sedozen lagi last-last jadilah berdozen-dozen. Silap-silap dah boleh bukak mini library dekat rumah. LOL! Tajuk tesis yang aku risaukan selama ni pun aku dah dapat. Penyelia pun aku da deal. So aku kena teruskan buat kajian aku ni sampailah aku complete my master. InsyaAllah. amin! Last but not least pray for me and wish me luck yaww!

to be continued... (tuan puteri nak beradu)

p/s : Esok sambung pergi library lagi sampai lebammmm


lots of  
Photobucket

 
Template by suckmylolly.com