July 28, 2010

|| kita tak sempurna di mata orang ||


salam sejahtera diucapkan untuk reader2 sekalian.
hope reader2 sekalian sihat2 jek.

=n_n=

topik entry arini telah dipilih sendiri oleh owner belog ni.
nampak cam simple je kan tapi sangat dalam semantiknye. aceh!
( mentang2 kau belaja bahase )

okeh2 berbalik pade topik.
ade ke sape2 perfect kat dunie ni?
jike ade sile tampil ke hadapan untuk buat satu confession!
haa. ade tak?
tet. mase da time. haha.

mane ade orang perfect kat dunie ni.
tade sorang pun.
even orang tuh kaye gile nak mampuih la kan.
harte sampai bule simpan dalam tanah.
sebab bank da tak bule simpan harte die lagi da.
da limited sangat kan.
tapi sekali nyah!
die banyak hutang keliling pinggang.
kete mewah2 pulak berderet kat depan uma sampai bule buat collection.
tapi rupe2nye kete pinjam takpun kete sewa.
mane la tau kan.

lagi satu bile kite tengok aweq ke mamat ke ni kan.
fuh. gile cumel cam teddy bear!
bule cair gua tengok.
bukan tuh jek siap gado2 nak berebut aweq tu punye pasal.
yang aweq ni pulak sanggup tarik2 rambut nak dapat mamat tuh punye pasal.
sekali mane la tau suare die tersangat2 lah merdu.
hujan turun 7 ari 7 malam tuh.
katak2 pulak besuke rie.
gigil gua nak bertentang mate.
perfect ke tuh?

aku memang la tersangat tak suke orang yang berlagak diri die perfect.
memang rase nak baling batu jek.
kejam tak?
haha.

ingat!
kite tak perfect kat mate orang.
tapi!
kite perfect di mate ALLAH.
sebab die la yang jadikan kite.

enjoy reading this entry

| babai |






July 27, 2010

.cara-cara menSUCIkan hati.


| salam |

bosan. arini sume kelas tade. cuz sume lecturer jabatan aku pegi china.
o0ps lupe nak wish.
' selamat datang kepada PELAJAR BEIJING FOREIGN STUDENT UNIVERSITY ( BFSU ) '
arini diorang sampai kat fakulti aku. semalam diorang sampai KLIA.
so arini la baru diorang jejakkan kaki diorang kat AKADEMI PENGAJIAN MELAYU.
wah gitu..!
terlintas pulak dalam hati : ' bile la aku nak pegi sane..'

ekceli aku bukan nak cite pasal budak BFSU tuh. aku nak bagi tips sikit camne ekau nak sucikan ati ekau sendiri.hati kite nih salah satu organ paling penting dalam badan kite. sebab tuh la if sumone yang sampai hati die buat sumtink dkt kite dikatekan mereka tidak ade hati. oit! betul ke macam tuh? so marilah yo kito samo2 mencekidautkan diri kito pepagi buto nih. haha.



|| wudhu a.k.a air sembahyang ||
if korang nak tau wudhu' tuh la salah satu care kite nak sucikan ati kite. dengan wudhu' kite bule hilangkann rase marah, rase tension, rase sedih. if kite ade rase x tenang pun eloklah cepat2 kite amek wudhu'. then da lepas amek wudhu' tu cepat2 la wat solat2 sunat ke. o0opss pastikan ye solat yang wajib da buat dulu. sebab tuh kan wajib. lepas wajib barula sunat. 

|| buat baek pade sume orang ||
haa. ni satu lagi nih. if ade la sumone ni nak tumbuk kite ke terajang kite ke mestila kite baran kan..? kn..? rase diri ni macam nak terajang balek, then nak letak 102 jari kaki nih kat muke bengang die tuh. baru tau sape terer sape tak terer kan..?  my lebely mom ade pesan kat aku, if ade orang yang xpuas ati dengan kite, biakan jek. xpayah ngengade nak balas,2 balek. sebab nanti bia tuhan yang balas ape yang die wat. betul gak tuh.. kn?

|| jangan buat maksiat ||
ye. sekarang maksiat semakin berleluase. memang xbule nak kate ape lagi la. setan ade je kat mane2 hasut kite. kite xsedar pun kan. sume orang pena buat silap. i cant deny la kan. mane ade orang yang perfect kat dunie ni. tapi kite bule berubah kan..? so, selalu la ingat tuhan. okeh?

|| bulan pose ||
lagi 2 weeks nak pose. uish. da nak masuk bulan ramadhan la. seb bek aku da abes ganti pose. ha cakap pasal bulan pose ni opkos la sume umat islam kene pose kan. wajib tauk! so, bulan pose ni la kite kene amek kesempatan buat amal banyak2. banyak dapat pahale tuh. so fikir2 kan la dan selamat beramal. hehe.

|| gune klorox ||
if memang ati tuh da hitam legam da tak dapat nak bersihkan, sental camne pun memang xbule gak, beli klorox2 yang ade jual kat kedai nun. ha pakai la kau. mane tau bersih, suci, berkilat ke kan.
dah tuh nak wat camne lagi kan. haha.

tuh je la tips2 yang aku mampu bagi. ingat!tak sume orang baik kat dunie ni. and tak sume jugak orang jahat kat dunie ni. so kite kene pandai2 nilai sendiri. okeh?

| see for the next entry. babai |


July 25, 2010

.tanks coklat, awak buat saye gembire.


mood before makan coklat: 
. tension .
. nak jerit kuat2 ( mentang2 rumate kau tade ) .
. nak nangis .
. nak maki orang yang sakitkan ati aku .
nak hempas barang atas meja ( lepas hempas mesti aku menyesal ) .

dialog antara pemakan coklat dengan coklat



( coklat bergambar bersame2 teddy bear )

pemakan coklat : nak makan tak ek coklat nih?
coklat : jangan la ekau makan den..tak sian kat den ko..T_____T
pemakan coklat : tapi aku tengah tension nih..bule ea??
coklat : alamak..sian pulak den tengok ekau ni..( mule la tuh nak buat muke kesian )
pemakan coklat : owh..terharunyee..tentiu sebab bagi aku makan kau..
coklat : iyolah..ape la naseb aku..tak pe la..yang penting die happy..

tengah syok2 makan, tetibe aku teringat pulak fakta pasal coklat nih..
betul ke coklat ade banyak kebaikan..??
or maybe ade jugak la keburukan..??

lets cekidaut..

. coklat makanan berkhasiat .
coklat ni kalau nak tau kaye dengan antioksida ( fenol & flavonoid ) yang mampu menangkap radikal bebas dalam tubuh. fenol mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah sehingga mampu mengurangkan risiko serangan jantung.

. coklat kaya vitamin .
coklat ni pulak mengandungi beberape vitamin yang baik untuk tubuh seperti vitamin A, vitamin B1, vitamin C, vitamin D dan vitamin E. coklat juga mempunyai zat dan khasiat pemakanan yang penting untuk tubuh seperti zat besi,kalium dan kalsium.koko pula terdapat sumber magnesium semula jadi yang tinggi. jika seseorang kekurangan magnesium ia boleh mengakibatkan hipertensi, penyakit jantung, diabetes, sakit persendian dan masalah bulanan pada wanita.

. coklat sungguh menenangkan .
rasa tenang yang timbul setelah menikmati coklat bukan sekadar perasaan sahaja. malah coklat juga mengandungi ratusan zat yang memungkinkan terjadinya reaksi kimia di otak. zat2 inilah yang kemudian akan merangsang aktifnya serotonin di otak yang selanjutnya akan mengalirkan perasaan tenang dalam diri individu.

. coklat untuk kecantikan .
kebaikan lain dari coklat adalah kecantikan. kandungan antioksida yang ada di dalamnya dapat mencegah penuaan awal. maka tidak hairanlah jika kini wujud satu kaedah baru dalam dunia kecantikan iaitu lulur coklat yang sangat baik untuk kecantikan kulit.

. coklat bibitkan rasa cinta .
coklat juga mengandungi phenylethylamine yang berfungsi membantu penyerapan dalam otak dan menghasilkan dopamineyang akan menyebabkan perasaan gembira, meningkatkan rasa tertarik dan dapat menimbulkan perasaan jatuh cinta. itulah alasan yang boleh digunakan, mengapa coklat sering dijadikan sebagai hadiah tanda cinta.

. coklat untuk ghairah seks .
alasan mengapa ramai orang memberikan coklat buat orang tersayang kerana coklat sering dianggap sebagai makanan cinta. mungkin ini disebabkan oleh teksturnya yang lembut dan mudah larut secara perlahan saat dikulum dalam mulut. ini memberikan kesan sensual bagi orang yang menikmatinya. selain itu, coklat dapat memberikan kesan nyaman, rileks dan dapat meningkatkan ghairah seksual.

sile klik link di bawah untuk info selanjutnye ye..

haa..see..mane ade coklat banyak keburukan?? coklat ni banyak kebaikan yang kita tatau kan??
so sesape yang agak2 tension macam aku sile la beli coklat di kedai2 yang berdekatan dengan tempat tinggal anda..=n_n=

- nak sambung makan coklat -

babai..see u da next entry..and hopefully uolls enjoy reading this entry..


.my hope.



sweet love

'' Find a guy who calls you beautiful instead of hot, who calls you back when you hang up on him,
 who will lie under the stars and listen to your heartbeat, or will stay awake just to watch you sleep..
wait for the boy who kisses your forehead, who wants to show you off to the world when you are in sweats,
who holds your hand in front of his friends, who thinks you're just as pretty without make up on.
 One who is constantly reminding you of how much he cares and how lucky he is to have YOU...
 The one who turns to his friends and says, thats her.. ''

 Hope i'll find that guy and hope all my dreams will come true..amin..!!

=n_n=

July 24, 2010

.kena tinggal dalam bilik sorang2.



alone

huh..
sungguh borink malam nih..
malam ni terpakse la aku merempat bilek orang laen..
rumate aku sume tade..
yang sorang balek uma..
yang sorang jumpe pakwe..
sampai ati diorang tinggalkan aku sorang2
tak kesian kat aku ke..?? haish..
naseb baek ade membe laen yang baek hati..
bagi la aku tumpang bilek..
( dgn buat muke kesian )
tapela even terpakse naek 1 tingkat kan..
aku ni penakut tito bilek sorang2
kang ade pulak yang aku tak dapat tito..
bukan bule pecaye sangat aku nih..
nanti malam2 nangis sebab takut..
dulu time aku kecik2 aku nangis bile kena tito sorang2
nak tak nak mesti ade orang teman aku..
sampailah aku besau..
tak berani la nak tito sorang..
aku pun tatau la sampai bile kan..

so..da moral of this story :
jangan la jadi cam aku yang penakut nih..hehe..

mo0d:
nak nanges bile tulis entry nih..sob3

Emo I'm Not Crying


July 23, 2010

.selamatkan dunia kite sebelum kiamat.



um care..!
um care..!!
um care..!!!

tuh la yang aku nampak time aku nak register kolej ari tuh..
sebesar-besar alam slogan tuh aku nampak..
wah..gile la um care..!
ape yang um care sangat tuh..??

lets cekidaut..

nowadays, kite sendiri tengok kan environment kite camne...
banyak sangat sampah..tak kire la kat tepi jalan ke, kat longkang ke, kat cafe ke..
sumenyee ade sampah..
bile mau bersihkan environment kite tuh..??
if kite sendiri tade kesedaran diri..??

tong sampah bukan tade pun kat sekitar situ..
sebesar gajah kot..
tuh pun masih tak nampak agi ke??
bule la pulak maen buang sampah ikut sesedap hati jek..
dah tuh tong sampah yang terjojol depan mate tuh tempat ape pulak kan??
tak kan nak buat perhiasan jek..? betoi tak..?

jadilah macam negare jepun kan..
diorang sume ade kesedaran..
sebab tuh negare diorang bersih dari sampah..
tong sampah pun tade..
tak caye pegi la jepun..
( ceh..macam la kau da pegi jepun.. )


ni pulak lagi satu..
nowadays, panas pun makin jadi2..
dah macam kat padang pasir pun ade..
padahal dok kat malaysia jek yang letaknye kat garisan khatulistiwa..
ade ujan, ade panas..
bukan panas memanjang kan..?

yela kite bukan pe..
kadang2 jalan tengah2 hari bute nak pegi kelas kan..
tetibe pulak lupe nak bawak payung..
nak patah balek da lambat..
kelas da nak setat..
nak tanak kene la truskan perjalanan..
dengan keadaan panas yang teramatlah terik sangat..
sampai rase macam kene panggang pun ade..

sebab ape ye bule jadi camtuh??
haaa..pikir la sendiri..
dah tuh pokok2 banyak kene tebang..
mane la ade tempat nak berteduh kan..?
haish..


dunie kite pun da makin tue sekarang..
tunggu mase jek nak kiamat..
so..pape pun kite kena la truskan amal ibadat kite..





.hari ini bukan hari esok.




hari ini..
mengape dengan hari ini..?
ade pape yg menarik ke??
tade ke hari esok..?
hehe..

actually saje jek nak cakap yang aku pegi shoppin arini..
wit my rumate..
penat gile wa cakap lu..!!
cam nak patah kaki pun ade..
tapi gagahkan diri jugak berjalan..

ikutkan ati tadi nak jek beli sume..
tapi tak bule la..
kena jimat sikit..

dan esok..
nape pulak dengan esok??
esok aku nak rilek kat dalam bilek..
nak tito puas2..
tanak bangun2..
ade ea orang tito tak sedar diri..?
agaknye aku kot orang first yang macam tuh..

okeh la..
tuan puteri nak tito la..
ngantuk giler tahap cipan nih..
mate da berat macam angkat besi 12 kati..
( berat ke 12 kati tuh..?? )

p/s: sekali tengok jam rupenye da masuk ari esok..malas lak nak delete entry nih..hehe..anggap je la entry nih ditulis before pukul 12 mlm..orite bebeh..

misssssssshhhh youuuuuu..




July 21, 2010

.khas untuk anak dara sahaja.


salam..

aku ade bukak satu laman web nih..
ade info khas untuk anak2 dara kt lua nun..
maybe info nih bule la kite share kan..
mane tau ade sesape yang nak amalkan ke kan..
tak salah if kite cube..
sile klik di bawah:

Petua Melayu Lama untuk Anak Dara

Dalam masyarakat tradisi Melayu, terdapat banyak petua-petua melayu lama untuk perawan (anak dara) yang elok diamalkan agar sentiasa dipandang menarik, menawan dan cepat dipinang orang. Ini juga merupakan petua-petua yang boleh diamalkan terus oleh wanita yang telah berkahwin dan telah mempunyai anak.

Petua-petua berikut adalah koleksi dari berbagai pengalaman dan tulisan..
1. Bangkit Bersambut
2. Wajah Suci
3. Menyegarkan Payudara
4. Taman Semerbak
5. Lubang Jarum
6. Suara Perindu
7. Mengurut Pangkal Bunting Padi
8. Payudara Montok


1. Bangkit Bersambut
Apabila mahu tidur malam, duduk berlunjur dan rebahkan badan ke tilam tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Apabila mahu bangkit dan tidur, lunjurkan kaki dan bangunlah tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Cecah ibu jari kaki dengan kedua tangan.
2. Wajah Suci
Apabila bangun pagi, jika membasuh muka, elakkan dari mencucinya menggunakan sebarang alat pencuci atau mengesat muka dengan sebarang pengesat. Biarkan air itu kering sendiri pada muka. Jika mengambil air sembahyang pun, usahlah dikesat air itu, biarkan ia kering sendiri. Ini berfaedah mengekalkan kecantikan asli wanita, dan rnenjadikan muka bercahaya dan segar kerana pelembap asli muka tidak dibuang.
3. Menyegarkan Payudara
Apabila mandi, terutamanya di awal pagi, cucurkan air pancuran atau air paip ke atas kedua-dua belah payudara agar payudara sentiasa subur dan segar, tidak mudah jatuh
4. Taman Semerbak
Amalkan memakan makanan yang segar seperti ulam-ulam yang wangi baunya dan sayur-sayuran yang wangi sejak dari perawan. Amalkan sentiasa. Nafas dan badan juga akan menjadi wangi. Petua ini telah diketahui sejak beribu tahun yang lampau.
5. Lubang Jarum
Latih otot penahan kencing, seolah-olah seperti menahan dan hendak buang air kecil, kemutkan berulang-ulang. Kemudian kemutkan pula otot dubur seolah-olah mahu menahan dari buang air besar, berulang-ulang juga. Jika boleh jadikan ia amalan setiap hari.
6. Suara Perindu
Elakkan dari banyak memakan makanan yang pedas-pedas atau yang agak panas. Selalu minum air asam jawa. Berlatih bercakap dengan mengawal nada suara, jangan dilepaskan suara sewenang-wenangnya. Dikatakan bahawa suara perawan adalah bagai bunyi seruling yang merdu.
7. Mengurut Pangkal Bunting Padi
Biasakan mengurut di pangkal betis, iaitu dengan cara menekan dan memicit kawasan antara urat keting dan buah betis. Lakukan selalu, kerana ini baik untuk mempertingkatkan prestasi kepekaan rasa apabila jima’setelah berkahwin nanti.
8. Payudara Montok
Elakkan dari rneniarap di atas lantai sama ada di waktu siang atau malam, kerana meniarap dilantai akan mengendurkan payudara anda.

p/s: petue orang2 tue nih memang elok kite amalkan even skunk nih da banyak teknologi canggih kan..so tak salah cube amalan nenek moyang kite dulu..

bye2 (▂∩) 


July 20, 2010

.mengape malas untuk ke kelas pagi?.



aku rase memang malas gile nak pegi kelas pagi nih..
aku rase macam nak ponteng pun ade gak..
aku rase macam nak suh orang laen signkan attendance aku la..
aku rase macam nak cabut kelas jek..

macam2 aku rase nih..
bilenye feeling yang aku tanak rase nih..
hal0o..kau tuh da final year..
cube la matured sikit..
ni perangai macam budak2 first year..

macam2 yang bermaen dalam kepale hotak aku nih..
malam tadi tito lewat punye pasal la..
kan da ngantuk pepagi bute nih...
haish...feeling...oh...feeling..
tak habes2 ngan pesbuk kau tuh..
sampai lupe daratan yang jarum jam kat atas meja kau da jejak pukul satu..!

nape ek aku malas nak pegi kelas pagi??
di bawah nih la reason aku malas nak pegi kelas..

1. sejuuuuuuuuk gile nak mandi...macam mandi air perigi pulak..
2. nak kene iron baju...if ade bibik kan senang..:p
3. kene naek bas..da la kena berebut..tade bas teksi la mangse aku..

kecoh la kau nih ek..
da2..
jangan nak ngengade tanak pegi kelas arini..

bye2 setan..
kau tak dapat nak hasut aku..
sebab pagi nih aku baek..
adios amigos..

nak mandi..nak mandi..!!!


July 15, 2010

.tak sampai hati nak tolak tapi terpaksa.



ade kalenye dalam hidup ni kite terpakse decide sendiri keputusan kite..
kite  tak bule bergantung harap sangat pade orang laen..
sebab selalunye ape yang terjadi tuh bukan atas kehendak kite sendiri tapi mungkin ianye dianggap takdir..

mungkin sekarang perasaan tuh belum wujud lagi dalam ati aku nih..
aku pun tatau sampai bile kan?
tapi yang penting im not ready yet..

orang yang kita anggap kawan tibe2 luahkan perasaan..
pada aku dat's impossible la..
kawan..
betul ke tetap kawan selamanye??
atau bule ke tuka jadi yang lebih serius..
aku langsung tak pernah terpikir kot..

dulu..orang yang pernah ade perasaan kat aku pun aku tak pernah tegur kat dalam kelas..
tapi bile da matang, aku rase pe yang aku buat tuh memang tak patut..
bukan salah die sebab wujud perasaan macam tuh kat aku..

actually i wanna to tell u..
"sori..i can't accept u as my special one..i noe it's really hard for me to tell u..but i must!..
i'm so sorry..u are my fren for eva..tanks for being my fren..we're still can be fren.."

saye tau..dan saye takkan lupe mesej yang awak bagi tadi..
"dalam persahabatan mustahil ade cinta tapi tak mustahil bule bertuka jadi cinta"

tanks ingatkan saye..saye hargai ape yang awk buat..
SAYA MINTAK MAAF BANYAK2 SANGAT KAT AWAK


yang tulis entry nih,
farhana fabulous
(,)   



 
Template by suckmylolly.com