September 04, 2010

| mari buat checklist raya |


salam dari farhana fabulous

*entry ni gune font verdana. motif?*

6 days more to go kan? nampaknye tak sampai 7 hari kite nak sambut raye kan? seronok tak? mestila seronok kan? yela sekejap jek da nak abes puase. next week da raye! yeay! tapi saye rase macam takde mood nak raye tahun ni. agaknye saye semakin membesar kot. sebab tuh semangat tuh hilang. hehe. korang pun ade rase yang same ke? ke bile makin besar makin semangat sambut raye? okeh okeh kite lupekan seketike pasal semangat yang hilang tuh. so sekarang saye nak buat checklist untuk raye even semangat saye semakin berkurangan bile saye semakin membesar. besar ke saye ni? hehe. mari kite tengok ape yang mesti ade bile raye datang lagi.

PERTAMA 
sile tanye diri anda. adekah anda cukup berpuase pade bulan ini? jika jawapan anda ye, okeh bule la anda beraye sakan sakan. TAPI! jike anda tidak cukup 30 hari puase pade bulan ni, makanye anda haruslah menggantikan puase anda itu selepas bulan ramadhan okeh? INGAT! so bagi kaum wanita di luar sane, jangan risau ye. kalau pun tak penuh puase tu anda bule juge raye. jangan sedih sedih okeh? checklist pertama ni hanye untuk kaum adam sahaje. dulu kecik kecik ayah kite pesan kan if tak puase penuh tak dapat raye. so sampai sekarang la nasihat tu dipraktikkan. bukan ape untuk kesedaran kan?
^___^

KEDUA
ade lagi tak yang belom beli tiket balik raye? haiyoO! macam mane nak raye ni? jangan sampai tumpang lori ayam okeh! kalau da terpakse nak buat macam mane kan? ade jugak kan yang masih ade kelas. sian mereka. takpe la kan. sesape yang ade test ke presentation ke before raye ni good luck okeh. raye raye jugak tapi keje kena siap. betul tak? bagi sesape yang sengaje beli tiket lambat lambat makanye kena la ade kesedaran prepare awal awal untuk beli tiket. tengok bile da kelam kabut baru la teringat belom beli tiket raye. tapi jangan jadi macam saye sebab bile jek nak raye selalu beli tiket awal then last last tiket tu burn macam tuh jek. sian kan saye? 
T___T

KETIGA
agak agak tahun ni berape pasang baju? ade tak dalam satu almari? wuyoo! manyak gile! saye cume 2 pasang jek. sebab ape? sebab saye memang takde semangat nak raye. alahai! bukan ape. raye ni yang meriahnye bile 1st raye jek. bile 2nd or 3rd raye da macam biase da. betul ke tak betul? bagus la sesape yang baju satu almari tuh. nanti bile tak gune baju baju tuh bule sedekah pade yang kurang berkemampuan. betul tak? tudung raye? kasut raye? handbag raye? macam mane pulak? sesape yang kasut masih elok tu gune je la kan? jangan membazir. sebut pasal tudung or yang sewaktu dengannye, sekarang kan da macam macam jenis shawl ade kat market kan? syria la pashmina la and many more la. bule la gayekan time raye nanti. kompem cun gile!

KEEMPAT
bagi sesape yang rase diri die wanita korang korang korang mesti wajib harus tolong ibu mama mummy ummi korang buat kuih raye tau! tak banyak sikit pun jadila. tak meriah la raye kan if tak buat kuih. lagipun raye setahun sekali kan? ape salahnye ye tak? ala buku resepi banyak kan? bukak je buku tu cari resepi kuih yang ade. kan simple! zaman sekarang ni bukan pakai dapur arang nak bakar kuih. oven kan ade. senang cite memang senang la. tak payah nak susa susa kan cite. hehe. esok saye nak tolong mak saye buat almond london. beshnye! nak resepi jangan segan segan mintak okeh?

KELIMA
yang ni kalau takde mesti macam tak lengkap jek raye kan? tapi checklist yang kelima ni khas untuk orang yang bekerja sahaje. yang budak or separuh budak dimaafkan. sebab diorang belom keje lagi. haruslah bagi duit raye dekat diorang. hehe. saye pun nak duit raye jugak okeh! ade sesape nak bagi tak? eeeiii tak malunyeeeee. takpe la asalkan termasuk dalam ketegori belum bekerja kan? diharuskan ye adik adik semue. raye dulu dulu duit syiling amat bermakne kan? budak budak sekarang tak pandang da duit syiling. demand sungguh diorang! huh! satu lagi jangan lupe bayar zakat fitrah khususnye bagi kaum bape.

KEENAM
yang ni pun penting jugak. sebab before kite nak balik kampung kite mesti check kete or segale yang ade. minyak itam, brek, tayar, and sume la. complete sume barula senang hati kite nak balik kampung kan? bukan ape kena la kurangkan kadar kemalangan jalan raye. tiap tiap tahun ade jek kes kemalangan. kite kena ade kesedaran. setiap kali balik kampung kite mestila ingat orang yang tersayang. tapi yang balik kampung gune flight ke kapal selam ke tak payah la cek minyak itam, tayar sume. buang mase korang jek. betul tak? 


okeh rasenye tuh je kot. if ade yang tak complete bule la bagi opinion dekat comment box ye. 




babai

0 kiss(s):

 
Template by suckmylolly.com