December 21, 2010

recipe : kawaii ciskek.... yummy !



assalamualaikum everyone !

setelah sepurnama kita tak berjumpa adakah anda semua merindui saya? oh ! terharunyeeee kerana anda begitu teruja sekali ye (sangat perasan !) teeheee. tujuan saya menulis entry pada hari ini adalah untuk menunjukkan cara-cara bagaimana untuk menternak lemak dengan banyak sekali. oh ! sudah boleh bukak kandang lemak ye. oleh kerana dah alang-alang ternak lemak, saya selaku chef anda pada hari ini akan menunjukkan satu resepi iaitu cara-cara membuat kawaii ciskek atau dalam bahasa jawanya dipanggil kek keju yang comel. yaw ! memang berganda-ganda lemak anda lepas ni =____='

untuk membuat ciskek ni tidak la terlalu susah sehingga mengeluarkan peluh yang banyak ye puan-puan. anda hanya perlu menSEMPOIkan diri untuk membuat ciskek yang enak ini. jom kite cekidaout bahan-bahan yang diperlukan okeh? bahan-bahan yang diperlukan pula terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian A dan bahagian B. cet ! da macam jawab exam lak ade bahagian-bahagian ni. hampeh !

BAHAN-BAHAN : untuk bahagian A

250gm keju krim philadelphia and 50gm mentega

100 ml fresh milk

6 biji kuning telur

1 camca sunquick (jangan tuang satu botol pulak ye)

60gm tepung kek

20gm tepung jagung
1/4 camca garam halus

BAHAN-BAHAN : untuk bahagian B

6 biji putih telur

140gm gula halus
1/4 camca bikarbonat

CARA MEMBUATNYA 

rebus air di dalam cooking-pot dan tenggekkan di atas stove. 

kemudian apabila air sudah  mendidih campurkan 250gm keju krim philadelphia, 50gm mentega dan 100ml fresh milk dalam cooking pot yang lain then tenggekkan ke dalam cooking-pot yang first-first tadi. sebab kite nak cairkan bahan-bahan tadi di atas air rebusan tau. paham tak? tak paham tengok gambar bawah ni.

asingkan putih dan kuning telur. amek kuning saja ye. kemudian masukkan 1 camca sunquick bukan sebotol tau. kemudian 1/4 camca garam halus, 60gm tepung kek yang da disukat serta 20gm tepung jagung. apabila lengkap ye puan-puan segala bahan yang diperlukan, perlulah mencampurkan segala bahan tersebut kemudian mix kan ye sehingga sebati dan gebu.

kemudian putih telur yang telah diasingkan tadi hendaklah dicampur dengan 140gm gula halus dan 1/4 camca bikarbonat. mixkan sehingga rata okeh sehingga jadi begini.

apabila sudah cukup sifat serta gebunya campurkan pula kedua-dua bahan tadi ke dalam satu bekas dan gaul sehingga betul-betul sebati. then barulah masukkan ke dalam loyang untuk dimasukkan ke dalam oven. panaskan oven dan setkan sehingga 60minit bersamaan dengan 1 jam.

sejam kemudian....
ting...ting...ting...ting...
(bunyi oven aku)

and hasilnye bolehla dimakan tanpa ragu-ragu. yummy ! deliciousoOoooOOooo !

SELAMAT MENCUBA

p/s : ade macam secret recipe tak?
p/s/s : tak pasal-pasal aku kena ganti tempat chef wan. *sigh !
p/s/s/s : agak-agak lulus tak nak kawen ni? haha.
p/s/s/s/s : akan bercuti rehat selama beberapa hari. kepada sesiapa yang ade exchange banner dengan aku or drop komen kt shoutbox nanti aku datang belog korang okeh. line memang lembab gile vavi sekarang ni. gua mane aku duduk pun taktau la T_____T

till then. xoxo 

Photobucket

26 kiss(s):

::deebaadeeboo:: said... [Reply to comment]

anaaaaa..sgt sukeeee ciskek ok ! nakkkkkk..buatkan la utk ak nnt !

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

wah2...buatkan ye..blnje kenny rogers dulu...hihi...

Hariz said... [Reply to comment]

Wahhhhhh.. 1st time kesini dh hidangkan makanan.. Nak jugak!

http://profhariz.com

bantalbucuk said... [Reply to comment]

ana wat 100% sendiri ke ni? gile la na..terornya..huhu

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@Hariz

bule hariz..nak makan smpi habis pun leh..hehe..

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@bantalbucuk

takla 100%..dlm 90% ade kot..alaaa senang je nk wat ka..xsusa pong ! hehe..

Adem and Cats said... [Reply to comment]

nampak sedap tu

adem n cats

Heidi Shafiq said... [Reply to comment]

wow.. nmpk sedap.. :)

farah farhana said... [Reply to comment]

ana..buat kat fara gak!!nanak~

misz FaTiN said... [Reply to comment]

mcm best je 2.. tp fatin takut lah nak try.. klu xjd,, mst sedih..uwaaa..hehe

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply to comment]

lapau2 !!

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said... [Reply to comment]

rajin nye dier masak kek.

heheheh

My Bloggie ! said... [Reply to comment]

wahhhh sungguh menakjubkan hehe xpandai la buat kek.. da pandai ni. bole la post sket. hehe

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@Adem and Cats

u should try..mmg sdap..hehe..

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@Heidi Shafiq

try la..mesti suke..

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@farah farhana

bule..tapi fara kena dtg uma ana dulu..bule?

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@misz FaTiN

eh tak susa la fatin..sng je buat kek ni..

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@miss lolly a.k.a luvfareda

sis lapau ea? nak sikit meh la sini...

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿

eheee..takdela rajin sgt..kdg2 je kalau teringin nak mkn...

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

@My Bloggie !

bule je..anytime..hehe..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said... [Reply to comment]

dik...tak ada resepi baru ker ari nih?

ehhehehhe

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

lom lagi..bakal ade kot..hehe..

Nobita Sensei said... [Reply to comment]

apam balik satu!

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

apam bail takde la bro..huhu..

azhar said... [Reply to comment]

dah bleh hantar rombongan meminang ni...haha...just kidding

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

azhar : hehe....

 
Template by suckmylolly.com