November 25, 2010

nenek kite pernah pesan. nenek awak?



assalamualaikum :]

can u imagine dat bile kite hidup di zaman nenek2 or datuk2 kite? zaman di mana rambot afro glemer sekali saat itu. zaman di mana ubi rebus menjadi salah satu makanan yang sangat sedap dan enak dimakan. zaman di mana anak2 dara mempunyai pinggang ramping mengalahkan pinggang seekor kerengga. zaman di mana jamban terletak di luar rumah yang jauhnye kire2 2km dari rumah. zaman di mana bile nak dating terpakse pegi bawah pokok taugeh. senang cite zaman yang jauh berbeza dengan zaman sekarang atau dalam erti kata lain zaman milenium. wow !

and paling penting zaman yang penuh dengan pantang larang. ye ! pantang larang yang kite pun taktau betul ke kesahihan pantang larang tu. or memang secare kebetulan betul? maybe kot ! pelik kan bile zaman sekarang ni ade pantang larang yang mesti kite ikut. c'mon la ! 

okeh my nenek pena pesan :

" JANGAN NYANYI KAT DAPUR NANTI KAWEN DENGAN ORANG TUA " 
sebenanye takut makanan yang kite masak tu hangit kan? tapi kan kawen dengan datuk banyak duit nak la jugak nek. miangnye la cucu aku sekor ni ! haha ! tapi kawen dengan datuk banyak cucu tu tak payah pikir pun takpe. sebab memang taknak ! 

" JANGAN DUDUK DEKAT TANGGA NANTI TAKDE ORANG PINANG "
ekceli if duduk kat tangge tu buat menyemak je. tak payah la nak capab (cari pablisiti) duduk dekat tangge tu. if da takde orang pinang nak buat macam mane kan? tapi kan if rumah yang takde tangge macam mane ek nenek? huhu !

" JANGAN DUDUK DEKAT BANTAL NANTI BISUL "
ekceli tak elok la kan bantal letak dekat punggung. tapi kan nenek kalau tak kentut takpe kan? %$&(!?*#

" JANGAN BANGUN LAMBAT NANTI TAKDE ORANG NAK "
betul ke tak? betul kot ! tak payah susa-susa. sile buat eksperimen sendiri. adekah anda tergolong dalam kategori orang-orang yang kawen lambat? jawab sendiri !

" JANGAN MAKAN PINDAH TEMPAT NANTI KAWEN RAMAI "
nak kawen ramai bule la amalkan pantang larang ni :] nak cube bule tak nek? 

" JANGAN MAKAN LEHER AYAM NANTI KEPALA TELENG TIME KAWEN "
tapi kalau memang dari kecik kepale teleng macam mane lak nek? takkan time baby da makan leher ayam? haha ! 

*dalam hati nenek aku tak gune punye cucu. sabau jela dapat cucu macam ni. memang kene hempuk la gamaknye*

p/s : err.. apesal pantang larang nenek aku ni banyak pasal kawen-kawen? konpius di situ !

nak tau banyak lagi pantang larang sile tanye nenek anda sendiri. so, agak2 zaman sekarang ni perlu tak pantang larang?

ok bai 

Photobucket


0 kiss(s):

 
Template by suckmylolly.com