November 24, 2010

tutorial 5 : buat tulisan gerak-gerak dekat tab browser




salam to all my beloved readers :]

windunyeee kite dekat uolls. uolls windu tak dekat kite? mesti tak kan? da tau da. hehe ! okeh now kite nak buat satu lagi tutorial. requested by si gadis somel farah farhana. ape tu tulisan gerak-gerak dekat tab browser? contoh macam dekat bawah ni :


 if uolls bukak belog ni then uolls nampak la tulisan dekat tab browser ni gerak-gerak macam yang kite bulat kan tu. this is a simple tutorial. are u ready now? so here we go ! 

STEPS

1. log in => dashboard => design => edit HTML
2. click ctrl+f and search this code </head>
3. copy code kat bawah ni and paste dekat bawah code </head> 

<script language='JavaScript'>
var txt=&quot; text anda &quot;;
var ekhancepetandunk=170;var fress=null;function gerakyuk() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
fress=setTimeout(&quot;gerakyuk()&quot;,ekhancepetandunk);}gerakyuk();
</script>
4. link yang red color tu bule replace dengan text anda sendiri
5. preview dulu tau
6. then save !

haa senang je kan? tak susa mane pun. so farah after this u bule la buat. kacang je ! hehe ! and kepade sesape yang nak buat jugak bule la try this tutorial. that's all ! jangan lupe credit dekat kite ye :]

ok bai 
Photobucket

7 kiss(s):

farahfarhana said... [Reply to comment]

i dah try wat hehe menjadi menjadi;) i like..tp babe..camne lak nak ade pic comel2 mcm u nye?

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

pic comel2? means yg dekat mne?

farahfarhana said... [Reply to comment]

mcm esha nye tu hehe

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

means yg dkt bahagian mane ek? kat tab ke kat komen ke?

ayulunera said... [Reply to comment]

hye farah.
knp kite wat tak jadi ea...
sorry la..baru nak blaja..huuu.
tadi kite edit html..pastu search la tu kan..
tapi die link kat
salah ke eaik..

FarhanaFabulous said... [Reply to comment]

eh tak jadi? cr x code kat step 2? da cr code tu leh copy code satu lagi then pastekan je kat bwh code kat step 2..

~uǝǝʇɐɟ said... [Reply to comment]

ada tak tutorial cmne nk buat yg 'love pink' yg kat tab browser awk tu ^^ cute lah. nak tau sesangat ;)

 
Template by suckmylolly.com