November 22, 2010

tutorial 4 : letak favicon comel dekat URL blog




salam peeps :]

hye hye ! jumpe lagi kite. kali ni kite nak buat tutorial how tu put favicon yang comel dekat URL belog kite. yang ni tade sape request tapi just for your information. sesape yang berminat nak buat tutorial ni bule la buat ye :] ape tu favicon? contoh macam ni :


yang kite bulatkan tu la favicon. comel kan? okeh senang je nak buat tutorial ni. tutorial ni tak memerlukan tahap kesabaran yang tinggi. hehe ! okeh jom kite buat dari sekarang !

STEPS

1. log in => design => edit HTML
2. click ctrl+F cari code <title><data:blog.pageTitle/></title>

[ yang kaler oren tu code yang telah disearch. yang kat kotak merah tu pulak code untuk favicon ]

3. copy code kat bawah ni then pastekan di bawah code kat steps 2 tu tau 
<link href='URL FAVICON' rel='shortcut icon'/>
4. click glitter-graphics.com untuk pilih icon comel. jangan lupe save image as icon yang telah dipilih.
5. buat akaun photobucket.com bagi sesape yang belum ade. free je ! upload icon yang telah dipilh macam biase. then amek dekat bahagian direct link icon yang telah diupload tu tau. kalau malas kan ni kite da uploadkan icon yang comel-comel untuk memudahkan uolls copy & paste. tapi tak banyak la. nak yang lain upload sendiri ye.


 http://i558.photobucket.com/albums/ss28/mosyee/icon1.gif

http://i558.photobucket.com/albums/ss28/mosyee/icon2.gif

http://i558.photobucket.com/albums/ss28/mosyee/icon3.gif
6. replace URL favicon yang kaler merah tu dengan URL favicon uolls sendiri ye. takpun bule amek URL favicon macam contoh kat atas ni. 
7. preview dulu tau
8. save if da puas hati

done bebeh ! comel tak? okeh la. tu je tutorial untuk hari ni. esok bule sambung buat tutorial laen pulak. 

p/s : nak credit dekat adek hanietwisties 4 the tutorial :] thanks adek !

SELAMAT MENCUBA
ok bai 
Photobucket

0 kiss(s):

 
Template by suckmylolly.com