August 17, 2010

| sempurnakan harimu dengan senyuman |


salam   dari   farhana fabulous



| SENYUM itu kelopak, KETAWA itu bunga yang sempurna kembangnya |



perlu ke kite senyum?
buat ape kite senyum dekat orang kan?
nanti diorang kata kite ni gile..!
betul ke macam tu?
senyum ni banyak kelebihan if uolls nak tau.
nak tau tak ape kelebihan die?
okeh. lets cekidout!


pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.


senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.


senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. senyum tidak perlu modal, hanya sekelumit rasa ikhlas yang boleh memaniskan senyuman itu. senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.


tapi kan, nape kite susa nak senyum?
macam berat sangat nak senyum.
macam ade batu dekat mulut tu kan?
agaknye memang ade batu kot. haha.


bagi uolls yang mengalami masalah kekurangan gigi, dun worry!
even kite tade gigi macam mane pun tak salah if kite senyum.
senyum tu tak semestinye nampak gigi kan?
senyum la selagi bule.
sebab senyum tuh bule tambahkan pahala bukan tambahkan dosa okeh!


I Can Always Make You Smile
senyum2 la selalu.
sebab senyum tu dapat sempurnakan hari kite.
hope uolls enjoy reading this entry


babai 

0 kiss(s):

 
Template by suckmylolly.com