August 20, 2010

| tak semua PEREMPUAN itu dianggap WANITA |

salam  dari  farhana fabulous

macam mane puase arini? okeh ke tak okeh?
ke ade yang da buke dulu?
pape pun puase ni kena la kuatkan iman okeh!
puase tinggal 20 hari jek lagi. sabar tau!


agak2 pening tak dengan entry's title :
' tak semua PEREMPUAN itu dianggap WANITA '

saje je buat entry macam ni.
just nak bagitau kat uolls ape perbezaan antara 
PEREMPUAN dan WANITA

|PEREMPUAN|

bile kite sebut je pasal perempuan secare fizikalnye mesti la die seorang yang lemah lembut, rambut panjang (depends on orang), ade body shape, ade yang pakai tudung bagi yang beragame islam, pakai heels, and wateva la. betul tak? tapi tau tak perkataan PEREMPUAN tu tak bule digune dgn sesuka hati kite. sebab ape? okeh. sebabnye dari observation aku, title PEREMPUAN tu memang da menunjukkan ianya dianggap rendah sikit kedudukannye daripada wanita. selalunye bile kite marah dekat seseorang perempuan ni mesti ade yang cakap 'PEREMPUAN SUNDAL', 'PEREMPUAN PISAU CUKUR', 'PEREMPUAN MATA DUITAN', and banyak lagi yang menggambarkan seseorang perempuan yang tak berape elok perangainye dengan menggunakan perkataan PEREMPUAN. lagi satu pena tak tengok cite 'PEREMPUAN, ISTERI, dan ....'. tu da terbukti perkataan PEREMPUAN dalam cite tu seseorang yang mempunyai perangai yg kurang baik. betul tak? tak betul bagitau okeh? 

|WANITA|

ciri2 seorang WANITA pun lebih kurang je macam PEREMPUAN tadi secare fizikalnye. tak de pulak WANITA tu ganas, ade muscle, and macam2 lagi la. if ade muscle pulaks dinamekan LELAKI okeh! jangan silap! huhu. bile kite tengok perkataan  WANITA ni kite gune bile hanye untuk situasi yang baik2 je kan? contohnye la 'WANITA BERKERJAYA', 'WANITA SOLEHAH'. haa sume yang baik2 kan? kite tak cakap PEREMPUAN SOLEHAH, PEREMPUAN BERKERJAYA and macam2 lagi la. perkataan WANITA tu sendiri da meninggikan kedudukan seseorang WANITA itu berbanding dengan perempuan. sesetengah lelaki bile die suke and jatuh hati dekat sumone tu die akan cakap die la WANITA IDAMAN aku. so ni menunjukkan WANITA yg die gambarkan tu mestila yang berperangai baik, sopan santun, hormat orang tua, pandai masak, and what else la. betul tak?

*note tambahan:*

BETINA pula hanye digunakan khas untuk binatang. jangan samekan PEREMPUAN atau WANITA dengan binatang! 

so. lepas ni bile nak gunekan perkataan PEREMPUAN & WANITA kena hati2. sebab orang bule nilai kedudukan seseorang tu berdasarkan panggilan yg diberi.

p/s: entry ni ade berbaur skema sikit. sebab aii belajar dalam bidang pengajian melayu. tak salah kongsi ilmu kan?. sile bagi komen yang memberangsangkan. ^_____^

babai

0 kiss(s):

 
Template by suckmylolly.com